Byg din Business’ interview med Helle om 18b

“HVIS VERDEN IKKE HAR EN HYLDE SOM ER DIN, SÅ BYG DIN EGEN” – INTERVIEW MED HELLE FRA 18B

I Harboøre, tæt på vesterhavet og digerne i Vestjylland, ligger 18b – en gammel brugs, som er bygget om til koncerthus, container-overnatning, krea-værksted og meget mere. Bag 18b står Helle Langer, som også kan prale af, at være den første vinder af vores BUSINESS SHOWER-konkurrence, hvor vi hver anden måned fejrer én sej business-bygger derude. Vi har taget en snak med Helle om livet som business-bygger med en drøm.

 
Helle Langer
 
Davs Helle, hvem er du?

Jeg er en 36-årig kvinde med et distræt, kreativt og skabende hoved på mine skuldre. Min vigtigste titel er ubestridt mor til Ingrid Marie på 9, Storm på 6 og Viggo på 4 år og jeg er gift med den Nordvestjyllands flotteste og mest tålmodige fyr; Georg. Efter nogle år i dejlige Århus flyttede vi i 2008 til Harboøre og har boet 2 km fra Vesterhavet siden. Jeg er indehaver af 18b.

18b i Harboøre er en kombination af meget godt: overnatning i smukke containere, krea-værksted, festligheder, koncerter og hvad vi ellers kaster os ud i. Alt samlet i Harboøres tidligere Brugsen. Ideen er, at vi har lavet en base, som kan bruges ud fra hvilke gode ideer vi eller andre får. Vores første koncert var med Steffen Brandt i september 2018 og det satte en fed streg under, at det skal vi gøre igen og igen og igen. Krea-delen starter op i 2019 og container-husene er færdige inden nytår 2018.

Jeg har en inderlig drøm at skabe yndig larm fra yderkanten af Danmark.

Om at starte 18b

18b er min hylde.

Jeg har ledt efter min såkaldte “arbejds-hylde” siden jeg var et stort barn. Jeg vidste i mit hjerte, at jeg skulle noget kreativt, men endte som pædagog, da det var det fornuftige valg. I 2017 stoppede jeg som socialpædagog og gav mig til at bygge min egen hylde i stedet for desperat at søge efter min dybe tallerken, imens hverdagen og pædagog-arbejdet krævede det meste af mig. Brugsen-bygningen er vores nabo og har kaldt på mig siden vi flyttede ind. “Man burde jo gøre noget derovre..”

Modet og energien til det hele kommer efter 2 årtiers dagdrømmeri og livet tvang mig til en beslutning: at acceptere, at det forbliver en drøm eller spring ud i det, lav dit forarbejde og kæmp for det. Jeg valgte heldigvis det sidste.

For os symboliserer brugsforeninger i de små danske byer en slags tid, som er forsvundet. Dengang, hvor der ikke var supermarkeder og shoppingcentre, og hvor fællesskabet lå i det lokale liv. Prøver du at vende tilbage til den følelse med 18b?

Det er klart en følelse som vi gerne vil bygge videre på, for fællesskabsfølelsen i vores by ligger der stadig. Jeg kender min nabos spisekammer, som ofte er bedre udstyret end mit, og børnene ved, at hvis de går langsomt forbi genboens vindue, så åbnes det og slik kommer ud. Min familie har hjemme mange steder i byen og det er jeg så taknemmelig over. Under vores ombygning af 18b, lavede vi ikke mad i ugevis, fordi det blev lavet for os – og jeg skal ringe til minimum 10 forskellige inden jeg løber tør for barnepiger. Mit håb er at 18b kan kun styrke denne følelse og vise omverdenen, at det er noget helt unikt at være en del af et mindre samfund. Og hvis jeg bryder et par fordomme på vejen, så er alt jo godt.

lej lokale til fest eller koncert 

Fra 18b’s Instagram

Om hverdagen som business-bygger

En typisk dag i mit liv starter ved en 6-7 tiden, hvor hele banden skal op. Morgenens kaos er helt afhængig af, hvor mange gange jeg trykkede på snooze-knappen. Når de store er trisset i skole og den mindste er afleveret i børnehave, så sætter jeg mig med min tiltrængte morgenkaffe og svarer mails, ordner sociale medier og får et overblik over dagen – både som selvstændig og som mor. Vi er stadig under ombygning, så jeg trækker arbejdstøjet på efter kaffen og går ind ved siden af i 18b. Jeg har heldigvis også en masse gode folk som jeg har skumle planer med indimellem. Klokken 14 henter jeg børnene, og resten af dagen foregår i en skøn blanding af legetøj, eftermiddagskaffe, venner små som store, løbehjul i 18b, opkald med bookere og aftensmad. Om aftenen nyder jeg stilheden og chancen for en samtale med en voksen; min mand.

Har du altid vidst og drømt om at have dit eget firma eller lå et 9-17-job ligeså meget i kortene?

Jeg har altid drømt om at skabe noget som er vores. Og drømmene kan både være en velsignelse og en forbandelse. En velsignelse, fordi det holder dig fokuseret og du forfiner konstant på drømmen. En frustrerende forbandelse, når drømmen kun bliver en statement på, hvad du ikke har. Jeg har virkelig prøvet 9-17-tjansen i flere former og for hvert nyt og spændende arbejde har jeg overbevist mig selv om, at “nu skal jeg være lykkelig i det, nu skal jeg være tilfreds”. Men dagdrømmene har altid sneget sig ind før eller siden. Så ja, jeg har altid vidst det, men jeg er først begyndt at høre efter fornyligt.

Container-projektet er i gang hos 18b, hvor Helle & Co. bygger disse om til to fine småhuse. Foto: 18b på Instagram

 

Om grundværdierne i 18b

Jeg vil levere yndig larm i de smukkeste kulisser. Jeg vil inspirere børn, unge og voksne til at vove at se ud over de typiske rammer. Jeg vil lokke folket herud og sørge for at de ikke smutter før de er overbevist om at komme igen. Det er der nok mange der gør –  men jeg vil gøre det i en lille by, 2 km fra vesterhavet. Jeg vil vise Danmark, at vi ikke er gået i stå herude – vi har bare sat tempoet sundt ned. Og hvis 18b i Harboøre lykkedes så kan meget mere lade sig gøre herude end vi tror. Hvem ved om vi med årene har acceptere udkants-Danmarks begrænsninger som et faktum indtil nogen reel beviser det modsatte.

Hvad synes du, at de største udfordringer er som selvstændig?

Jeg har de sidste mange år haft fantastiske kollegaer som udfordrer og underholder mig og dem mangler jeg indimellem. Men jeg er bevidst om det, så jeg dyrker meget de gode mennesker i mit netværk, som er selvstændige eller har ambitioner om at blive det. Jeg er også den heldige ejer af et mini-team af “konsulenter” som jeg panisk kan ringe til, når tvivlen ved modige beslutninger melder sig – det burde alle have! Min storesøster er min favorit-konsulent, hun har det samme hoved som mit. Hun rykker ud øjeblikkeligt og forstår mig selv når jeg vrøvler.

Og så er jeg konstant opmærksom på, at mine vilde ideer også skal levere en indkomst. Idéer er meget uforpligtende indtil man får regningen.

Om alle de forskellige hatte man som business-bygger skal tage på

Den ene hat kompenserer for den anden hat. Altså jeg lever med rengøringen fordi den er nødvendig for koncerten. Vores beslutninger i ombygningen har båret præg af, at jeg især ikke er vanvittig god til kompromiser i udtryk og indretning. Så f.eks. har jeg ombetrukket 200 teakstole da jeg ikke magtede tanken om plastik-stole. Og det ligger meget dybt i mig, at når det er grundet mig at bøvlet opstår, så skal jeg også tage min del af det kedelige arbejde.

Jeg ved hvornår jeg skal høste overskud og gejst og bliver naturligt ret nemt begejstret. Hver gang jeg får en sød besked fra mennesker, som hepper på os, er jeg 3 meter høj. Det er hårdt arbejde, så det er så vigtigt, at du er bevist om at dit humør gør et kæmpe indtryk på din indsats.

“For mig er mod ikke kun noget man er imod mørke, skumle cykelstier og når uhyggen rammer. For mig er mod at turde at stå ved hvem jeg og hvad jeg vil. Det er modigt at elske, det er modigt håbe, det er modigt at spørge om hjælp, det er modigt at satse og gå egne snørklede veje. Jeg har det tatoveret på armen fordi jeg skal mindes om at forblive det. For det ligger nødvendigvis ikke naturligt så det skal være en bevidst beslutning. Mod er en skør størrelse… men ret nødvendig for mig.” – fra 18b på Instagram.

Hvem og hvad inspirerer dig?

Jeg finder min inspiration over alt – alt fra vores meget forblæste natur til internettets bedste sted, Pinterest. Jeg bliver også meget inspireret af dygtige folk bag Instagram-profiler som @labdecordk, @celinehallas, @mortilmerne og @stedsansinthewoods og det var kun dem, der mentalt hurtigt dukkede op. Jeg er helt forelsket i mennesker, som udfordrer det gængse og som inspirerer mig til tænke større og endnu mere gennemført end før. Jeg bor så langt væk fra centrum af Danmark som muligt, men Instagram snyder afstanden, så jeg stadig kan være med på en lurer ved de dygtigste inden for deres fag. Jeg tror meget på, at man skal spille med de kort man har på hånden istedet for at mugge over, at andre fik bedre kort end du gjorde. Derfor er jeg tvunget til herude at bruge de materialer jeg har tæt på. Mit budget tvinger mig til at finde en billig løsning (ofte genbrug), som samtidig ikke går på kompromis med det udtryk jeg gerne vil levere. Denne udfordring især holder mig kreativt vågen i hverdagene. Og så tillader jeg mig selv at nørde i det for at blive bedre.

Min begejstring og gåpåmod mht til min hjemmebane Harboøre er inspireret af folk, der er gået foran mig. Jeg har et par gange sat ude midt i ingenting som på Høloftet på Thyholm eller de Sorte Huse i Agger og hørt de bedste musikere i Danmark, for at køre hjem med en dejlig følelse af at hvis de kan, så kan jeg også få mennesker hjem til mig. Jeg er inspireret af folk, som ikke ser begrænsninger, men udfordrer os til se anderledes på byen vi bor i. Harboøre-by (som mange andre små-byer) er afhængig af ildsjæle og orginaler. Vi har brug for en rummelighed, hvor vi kan spille vores kort på den bedste måde tænkelig. Så jeg bor omkring mine rollemodeller, tænk at være så heldig.

Har du et råd til alle dem, som drømmer om at starte deres egen business?

Gør det! Men forbered dig godt på det og lav en aftale med dig selv om, at du ikke må blive ved dagdrømmerier – du skal handle. Jeg fik tatoveret “Vær Modig” på min arm for et par år siden som en aftale med mig selv om, at på et tidspunkt så skulle jeg gøre noget konkret ved det. Kig på dine talenter, dit område og dine planer og brug dine kort på hånden i stedet for at gøre det til noget du ikke er. Alle kort har en bag og en forside, det er helt afhængig af hvilken side du fokuserer på. Selv udkants-Danmark  har gode kort på hånden, de skal bare spilles ordentligt.

Stol på din intention, hvis du konstant har en stemme i dit hoved, som siger “Du skal noget andet”, så holder stemmen ikke mund før du følger den. Og så find et forum i dit netværk, hvor du må drømme højt uden at skulle forholde dig til negative og begrænsende kommentarer. Dit hoved er ikke nødvendigvis som alle andres, så hvordan skal alle kunne forstå dine planer.

Og hvis verden ikke har en hylde som er din, så byg din egen!

Du kan følge Helle og 18b@18bnorregade og www.18-b.dk

Tjek linket for flere interviews med iværksættere: www. bygdinbuisness.dk

Andre har også læst ...