Mange bliver meget forbavset eller overrasket over 18b når de kommer herud og de fleste siger at det fordi at vi gør meget ud af kulisserne og indtrykket. Og det gør vi også men jeg tror at overraskelsen ligger (også) et andet sted. Jeg tror de fleste overraskes over at der ligger et kultursted hvor kreativiteten råder, så ”langt ude”. For manges forventninger om Vestjylland er rå natur, tomme bygninger, forladte byer og at plejehjemmet er den eneste forretning med kunder i butikken. Og at havet står som det sidste endegyldige, det, som selv tidens tendenser aldrig kan slå ihjel.

Og med det i baghovedet, så kan jeg jo godt forstå at mange bliver overrasket når de besøger 18b fordi 18b er beviset på at vi aldrig har været væk – vi larmer nok bare ikke så meget som andre egne:) Ofte bliver Vestjylland eller udkantsdanmark defineret af hvor langt der er til en større by og det har jeg altid studset over fordi vi er langt mere end det. Vi er kombinationen af respekt for havet og begejstring over tørfisk. Vi er stædige og tålmodige. Vi er ordentlige (på en god dag) og vi lønner hårdt arbejde. Vi bakker hinanden op herude og er stolt ind til benet over vores egn. Ingen områder i Danmark eller verden har monopol på kreativitet, skæve ideer eller nytænkning og de lever i bedste velgående herude måske ikke alene i en hær af hipstere men i den lokale mekaniker som altid fikser det skal fikses og landmanden som gerne tænker ud af boksen hvis hans dyr har brug for det.

Og ja, den højeste mode ankommer lidt senere herude men er det ikke mere et bevis på hvor unødvendig den reel er? Og ja, vi har stadig meget at lære men er det ikke en national tilstand ikke kun regional??…:)
Og ja, vi har tomme huse og faldende børnetal men vi er herude – og ligesom havet så bliver vi her!

Dette er ikke et surt opstød eller et sølle forsøg på at skyde efter storbyens hipstere – jeg er bare noget så simpelt som stolt over min del af Danmark og bliver træt i hjertet når vi kun bliver defineret ud fra hvad vi kan i forhold til større byer. Vi kan noget i os selv og afstand til store byer kan også ha’ sin charme..

Alt i alt så elsker jeg Vestjylland. Jeg elsker det rolige og det vanvittige. Jeg elsker den lille verden med de store kvadratmeter. Jeg elsker at være vestjyde. Jeg elsker at meget stadig kan forhandles og at det kan svare sig at være ordentlig. Jeg elsker når vi overrasker og er mere end folk forventer. Jeg elsker fællesskabet der er bygget på forskelligheder og ikke bare andre udgaver af mig selv. Jeg elsker vinden og de røde kinder. Jeg elsker hvor lille jeg er når Vesterhavet bruser og jeg elsker at intet i verden kan være så sundt som det. Jeg elsker Vestjylland. Og hvis du som jeg er begejstret for det vestlige Danmark så hjælp os med at holde det igang. Besøg vores steder, køb vores varer og flyt til vores byer❤️

Andre har også læst ...